Anaalklieren hond

Aan de zijkanten van de anus zitten 2 kleine zakjes die anaalklieren worden genoemd. Als u goed kijkt kunt u deze bolvormige verdikkingen goed zien zitten bij uw hond. Ze hebben een doorsnede van ± 1 centimeter.

Wat doen anaalklieren?

Anaalklieren bevatten vocht waarmee honden een geur verspreiden. Dit vocht stinkt en wordt tijdens het poepen uit de anus gedrukt. Via de geur die vrijkomt bakent de hond zijn territorium af. Zo weten andere honden dat zij zich op het territorium van deze hond bevinden.

Symptomen volgelopen anaalklieren

Een hondendrol is normaal goed gevormd. Hierdoor kan er tijdens poepen druk uitgeoefend op de anaalklieren en kan het vocht makkelijk vrijkomen. Als de ontlasting vaak zacht is kunnen de anaalklieren niet of onvoldoende geleegd worden. Hierdoor lopen ze vol en kan een hond hier last van krijgen. U merkt dit aan:

  • Sleetje rijden: met de anus over de vloer schuren
  • In de buurt van de anus likken en bijten
  • Vies ruikende anus
  • Anaalklieren zijn opgezwollen of zien er ontstoken uit


Zelf anaalklieren uitdrukken

Als de anaalklieren vol zitten kunt u ze laten uitrukken door de dierenarts. Sommige baasjes doen dit liever zelf. Wanneer ze niet ontstoken zijn (zie hierna) kunt u proberen dit als volgt te doen:

  1. Trek handschoenen aan en houd tissues bij de hand
  2. Houd de staart omhoog
  3. Pak de anaalklieren met duim en wijsvinger vast
  4. Druk al masserende de anaalklieren naar buiten
  5. Vang het vocht op met de tissue

Wanneer naar de dierenarts?

Als er pus, groene etter of bloed zichtbaar is bij de anaalklieren druk ze dan niet uit. Ga naar de dierenarts. Het kan zijn dat uw hond meer onder de leden heeft. Of dat het probleem wordt veroorzaakt door iets anders. Ga ook naar de dierenarts als de anaalklieren vaak vollopen.

Prijs laten uitdrukken anaalklieren

Gemiddeld kost het laten uitdrukken van anaalklieren € 40. Er kunnen extra kosten worden gemaakt als er antibiotica wordt voorgeschreven. Of als er wordt geopereerd wat in extreme gevallen kan gebeuren. Heeft u een hondenverzekering? Dan worden de kosten grotendeels vergoed. Heeft u geen hondenverzekering? Vergelijk hier hondenverzekeringen »