Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie is een deftig woord voor kijkoperatie. Een teef kan ook via een kijkoperatie gesteriliseerd worden. Dit wordt een laparoscopische sterilisatie genoemd. Lees hier meer over normale sterilisatie.

Hoe wordt de hond geopereerd?
Als eerst wordt de hond onder narcose gebracht. Hierna wordt de buik geschoren en ontsmet. Vervolgens worden er 2 of 3 gaatjes van 5 mm gemaakt in de buik. Om goed in de buikholte te kunnen kijken wordt de buik via de gaatjes gevuld met CO² gas. Hierna worden een kijker (scoop) en kokertjes in de gaatjes geplaatst. Via de kijker kan de dierenarts goed zien wat hij doet. En middels de kokers worden kleine operatie instrumenten ingebracht. Eerst worden de bloedvaatjes en eierstokken dichtgebrand. Wanneer dit is gebeurd worden de eierstokken via de gaatjes verwijderd. Als de dierenarts klaar is worden de instrumenten verwijderd. Het gas ontsnapt zo ook uit de buik. Tot slot wordt elk gaatjes gesloten met 1 hechting.

Voordelen laparoscopische sterilisatie t.o.v. normale sterilisatie

 • Littekens vallen minder op
 • Veel minder napijn
 • Operatiewondjes zijn klein dus minder kans op infectie
 • Operatie duurt korter
 • Sneller herstel

Ander groot voordeel: de ingreep kan gecombineerd worden met vastzetten van de maag. Zo voorkomt u een eventuele toekomstige maagkanteling. Maagkanteling is gevaarlijk. Als er niet snel wordt ingegrepen overlijdt een hond hieraan. 

Prijzen laparoscopische sterilisatie

De prijzen voor laparoscopische sterilisatie zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht. Zo moet er meer narcose en pijnstilling gebruikt worden bij zwaardere honden. Daarnaast is laparoscopische sterilisatie ± € 100 duurder dan normale sterilisatie. Dit komt omdat de gebruikte apparatuur duur is. De gemiddelde prijzen voor de volgende gewichtscategorieën zijn:

 • Teef tot 10 kg
€ 394
 • Teef tot 20 kg
€ 419
 • Teef tot 40 kg
€ 466
 1. tip dierendokter

  Belangrijk!

  Heeft u een hondenverzekering? Dan worden de kosten van een laparoscopische sterilisatie vaak grotendeels vergoed. Heeft u geen hondenverzekering? Vergelijk hier hondenverzekeringen »