Cushing bij de hond

Cushing ontstaat als de bijnier van een hond teveel van het hormoon cortisol maakt. Dit hormoon regelt bepaalde processen in het lichaam van de hond. Het zet suiker om in energie en draagt bij aan het behouden van de bloeddruk. Ook zorgt het ervoor dat een hond vecht of vlucht in een bedreigende situatie. Een overproductie aan cortisol is schadelijk. Het afweersysteem wordt er namelijk door aangetast, met alle gevolgen van dien.

Waardoor wordt cushing veroorzaakt?

1. Tumor in hypofyse
Cushing ontstaat het vaakst door een tumor in de hypofyse. Dit is een hormoonklier die de aanmaak van cortisol stimuleert. De klier bevindt zich in de hersenen. Een tumor in de hypofyse zorgt ervoor dat de bijnieren te veel cortisol aanmaken.

2. Tumor in bijnier
Als er in de bijnieren een tumor groeit of aanwezig is kan er cushing ontstaan. Ook dan wordt er teveel cortisol geproduceerd.

3. Gebruik van medicatie
Door het gebruik van medicatie waar corticosteroïden in zitten kan er cushing ontstaan. Corticosteroïden stimuleren de aanmaak van cortisol. Het zit in medicijnen zoals prednison, dexamethasone, veta-cortyl, etc.

Symptomen cushing

  • Dikke hangbuik
  • Dunner wordende huid
  • Veel hijgen
  • Toegenomen eetlust
  • Veel plassen en drinken
  • Spiermassa neemt af
  • Huidproblemen zoals pigmentvlekken en ontstekingen
  • Vacht verlies, vaak op buik
  • Verminderde conditie

Behandeling

Als cushing op tijd wordt ontdekt is het goed te behandelen. De tumor wordt vaak operatief verwijderd. De hormoonklier of nier kunnen ook volledig verwijderd worden. Er kan ook gekozen worden voor en behandeling met medicijnen als Lysodren of Vetoryl. Lysodren vernietigt een deel van de nier waardoor er geen cortisol meer aan aangemaakt kan worden. Vetoryl remt de aanmaak van cortisol.

Prijs behandeling

Het behandelen van cushing is duur. Als de hond medicijnen moet slikken gebeurt dit vaak voor de rest van zijn leven. Hij moet dan regelamtig op controle komen voor een check up. Heeft u een hondenverzekering? Dan worden de kosten grotendeels vergoed. Is uw hond niet verzekerd en weet u zeker dat hij de ziekte van Cushing heeft? Dan is het vaak niet mogelijk om te verzekeren. Honden met nierproblemen worden vaak niet verzekerd.