Giardia bij de hond


Hoe ontstaat giardia?

Giardia is een parasiet die in de dunne darm van een hond leeft. Een hond raakt ermee besmet als hij iets eet waar giardia eitjes in zitten. Denk aan het eten ontlasting van een ander dier of het drinken van water waar de eitjes in zitten. De eitjes komen uit in het lichaam en klampen zich vast aan de darmwand. Hierna ontstaat het bekendste symptoom van giardia: diarree.

Symptomen giardia besmetting

  • Slijmerige en brijige diarree
  • Bloed in diarree
  • Overgeven

Behandeling giardia

Giardia wordt meestal behandeld met de medicijnen Panacur, Metrazol of Protexin. Deze medicijnen moetem een paar dagen gebruikt worden. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen. Om herbesmetting te voorkomen moet het huis goed gereinigd worden. Gebruikt hierbij voldoende water en een goede allesreiniger. Maak voer- en drinkbakken ook goed schoon met gekookt water. Vergeet niet de hondenmand en -hok te reinigen. Hier kunnen giardia eitjes in voorkomen. Was uw hond ook nadat de diarree over is. Zo voorkomt u dat eventuele eitjes in de vacht worden opgelikt en uw hond opnieuw besmet raakt.

Giardia voorkomen

Een giardia besmetting voorkomt u met goed hygiënisch beleid. Maak regelmatig drink- en voerbakken schoon. Ververs het drinkwater ook dagelijks. Ruim ontlasting in de omgeving op en houd de leefomgeving van uw hond schoon.

  1. tip dierendokter

    Voorkom een hoge dierenarts rekening!

    Verzeker uw hond tegen ziektekosten. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button