Oormijt bij honden

Oormijten zijn parasieten die in de oren van een hond leven. Hier leven ze van oorsmeer en huidschilfers. Ze zijn grijs/wit van kleur en zo groot als een speldenknop. Als de oormijt eenmaal in het oor zit gaat het eitjes leggen. Hierdoor komen er snel meer mijten bij. Honden besmetten elkaar meestal met oormijt. Vaak wordt een pup ook door zijn moeder besmet. Maar ook katten kunnen een hond besmetten met oormijt.

Symptomen bij oormijt

  • Krabben aan oor
  • Schudden met de kop
  • Onaangenaam ruikende oren
  • Roodbruine of donkerbruine oorsmeer
  • Ontstekingen aan oor

Behandeling

Een milde oormijt infectie kan behandeld worden met speciale zalfjes en druppels. Vaak duurt een behandeling 2 tot 4 weken. Maak de oren nooit schoon met een wattenstaafje! Zo duwt u de oormijten dieper de gehoorgangen in.
Oormijten moeten ook uit de omgeving verwijderd worden. Anders raakt uw hond opnieuw besmet. De larven en eitjes liggen meestal nog in huis. Reinig de hondenmand en -hok extra goed. Hier bestaan speciale reinigingsmiddelen voor.

Naar de dierenarts?

Van een heftige oormijt infectie kan uw hond goed ziek worden. Het oor kan dan ontstoken zijn. Ga naar de dierenarts als uw hond: sloom wordt, niet meer eet en een temperatuur van boven de 39.5 graden heeft. Doe dit ook als de oormijt vaak terugkeert. Dan is er wellicht meer aan de hand.

Kosten behandeling

Gemiddeld kost een dierenarts consult € 30. Hierbij kunnen er extra kosten voor antibiotica, oorzalf en het doorspoelen van de oren worden gemaakt. Een totale behandeling kan al snel € 70 kosten. Heeft u een hondenverzekering? Dan worden deze kosten grotendeels vergoed. Heeft u geen hondenverzekering? Vergelijk hier hondenverzekeringen »