Bloed bij ontlasting hond

Geen paniek! Bloed bij de ontlasting van uw hond hoeft niet meteen ernstig te zijn. Wel is het verstandig om bij uw dierenarts langs te gaan. Het is namelijk een symptoom dat bij veel aandoeningen voor kan komen. Hieronder behandelen we de meest voorkomende.

1. Dikke darmontsteking
Een dikke darmontsteking kan zorgen voor bloed bij de ontlasting van een hond. Uw hond kan verder last hebben van: stinkende diarree, moeilijk poepen en vaak willen poepen. Dikke darmontsteking komt vaak voor en is goed te behandelen. Vaak schrijft een dierenarts medicijnen of dieet voor.

2. Anaalklierproblemen
De anaalklieren van een hond kunnen ontsteken. Hierdoor kan er etter en bloed bij de ontlasting meekomen. Andere symptomen zijn: met de anus over de grond schuren (sleetje rijden), bijten/likken in buurt van de anus, vieze stank uit anus en opgezette anaalklieren. U kunt de anaalklieren zien als u goed naar de anus kijkt. Het zijn 2 bolvormige verdikkingen met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Anaalklierproblemen kunnen behandeld worden met antibiotica. Als het ernstig is wordt uw hond geopereerd.

3. Zweepwormen
Uw hond kan een zweepworm in zijn blinde darm hebben. Behalve bloed bij de ontlasting kan de hond last hebben van diarree en vermagering. Door uw hond te ontwormen helpt u hem van de zweepwormen af.

4. Vreemd voorwerp ingeslikt
Honden willen weleens vreemde dingen inslikken. Denk aan kraaltjes, steentjes of plastic. Deze voorwerpen kunnen de darm afsluiten of beschadigen. Hierdoor kan er bloed bij de ontlasting meekomen. Als uw hond iets heeft ingeslikt kan hij last hebben van: braken, afgenomen eetlust, janken door buikpijn, onrustig zijn en gekke houdingen aannemen. Als de darm volledig is afgesloten zal er in het begin bloederige diarree ontstaan. Daarna stopt het omdat de ontlasting niet weg kan door de blokkade. Een dierenarts verwijdert het voorwerp meestal via een operatie.

5. Virussen
Bepaalde virussen zoals corona of parvo kunnen leiden tot bloed bij de ontlasting. Deze virussen kunnen erg gevaarlijk zijn. De meeste honden zijn ingeënt tegen parvo. En een corona virus besmetting is gelukkig zeldzaam.

6. Endeldarm problemen
Bloed bij de ontlasting kan veroorzaakt worden door een beschadigde endeldarm. Vaak gebeurt dit als uw hond een ongeluk krijgt. Denk aan een aanrijding of val. De dierenarts zal via een operatie de endeldarm hechten. Ook is het mogelijk dat er een tumor aanwezig is. Vaak heeft een hond dan moeite met poepen. De tumor kan via een operatie verwijderd worden.

  1. tip dierendokter

    Worden uw dierenarts kosten vergoed?

    Voorkom een hoge dierenartsrekening met een hondenverzekering. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button