Mijn hond hoest

Hoesten is een normale lichamelijke reactie. Door te hoesten worden slijm en viezigheid uit de luchtwegen verwijderd. Hoest een hond vaak en lang? Dan kan er iets aan de hand zijn.

Oorzaken hoest

Hoest kan veroorzaakt worden door de volgende zaken:

1. Kennelhoest
Hoest is een belangrijk symptoom van de ziekte kennelhoest. Typisch aan de hoest is dat deze droog en schraperig is. Ook is klinkt de hoest hard en kan het lang aanhouden. Er kan slijm opgehoest worden en vooral in het begin kan een hond koorts hebben. Soms braakt een hond ook.

2. Iets vreemds ingeslikt
Honden snuffelen graag rond. Hierdoor kunnen ze vreemde dingen inslikken die in de luchtwegen blijven haken. Dit kan gaan kriebelen en irriteren. Een hond zal door te hoesten proberen het vreemde voorwerp te verwijderen. De hoest kan in dit geval schraperig klinken.

3. Bronchitis
Heeft uw hond last van een natte en rochelende hoest? En daarnaast een snotterige neus? Dan kan hij bronchitis hebben. Bij deze aandoening zijn de kleine luchtwegen in de longen ontstoken. Hierdoor vernauwen de luchtwegen wat leidt tot hoesten.

5. Longontsteking
Honden kunnen net als mensen longontsteking krijgen. Het hoesten is vaak pijnlijk waardoor een hond dit probeert te onderdrukken. Vaak is er ook sprake van koorts en haalt de hond moeilijk adem. Als uw hond longontsteking heeft is hij goed ziek. Gelukkig komt longontsteking weinig voor bij honden.

6. Hartproblemen
Honden met hartproblemen kunnen hoesten. Vaak vallen ze ook af, hebben ze het benauwd en is het uithoudingsvermogen verminderd. Zowel oude als jonge honden kunnen hartproblemen hebben.

Naar de dierenarts?

Is de lichaamstemperatuur van uw hond hoger dan 41 graden? Ga dan direct naar de dierenarts. Doe dit ook als de hoest lang aanhoudt en uw hond moeite heeft met ademhalen.

  1. tip dierendokter

    Worden uw dierenarts kosten vergoed?

    Voorkom een hoge dierenartsrekening met een hondenverzekering. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button