Mijn hond plast in huis

Heeft u een nieuwe hond of een puppy dan kan het voorkomen dat zij in huis plassen. De hond moet aan zijn nieuwe omgeving wennen. En de pup moet zindelijk gemaakt worden. Maar wat als een hond die normaal niet in huis plast dit ineens wel doet? Mogelijk wordt dit dan veroorzaakt door 1 van onderstaande zaken:

1. Sterilisatie
Een gesteriliseerde teef heeft meer kans op incontinentie. Dit gebeurt niet direct na de sterilisatie, maar meestal veel later. Sterilisatie zorgt voor een verandering in de hormonen van een teef. Dit kan een negatief effect hebben op de urineleider. Een teef kan hierdoor in haar slaap of wanneer ze ligt kleine druppels plas verliezen. We zien dit vaak bij grote honden rassen.

2. Dementie
Een oude hond kan net als de mens dement worden. Dementie kan leiden tot het verliezen van remmingen. Hierdoor kan een hond ongepast gedrag vertonen zoals plassen in huis. Dit kan ook gebeuren omdat de hond niet meer weet waar hij moet plassen. Een dementerende hond kan zich ineens heel anders gedragen. Denk aan een veranderd slaappatroon, minder eten, herkent mensen ineens niet meer, is minder vrolijk etc.

3. Aandacht
Als u de hond vertelt dat hij niet in huis mag plassen ziet hij dit als het krijgen van aandacht. Om de aandacht opnieuw te krijgen zal hij weer in huis plassen. Als de hond in huis plast kunt u hem het beste geen aandacht geven. Zo begrijpt hij dat dit geen manier is om aandacht te krijgen.

4. Ziekte van Cushing
De ziekte van Cushing is een hormoonziekte. Een hond die leidt aan deze ziekte drinkt, eet en plast veel. Het vele drinken kan zorgen voor urineverlies. Vooral als de hond niet op tijd wordt uitgelaten. De blaas zit dan zo vol dat deze geleegd moet worden. Verder kan de hond last krijgen van een dikke buik, veel hijgen, huidproblemen, afgenomen spiermassa en kaalheid.

5. Blaasontsteking
Een blaasontsteking kan ook de boosdoener zijn. Het telkens willen plassen kan leiden tot kleine plasjes in huis. Vaak heeft een hond ook pijn tijdens het plassen. Verschijnselen als braken, koorts, lusteloos zijn en bloed in de urine horen ook bij een blaasontsteking.

6. Stress
Stress kan ook leiden tot plassen in huis. Sommige honden vinden het niet prettig om alleen thuis te blijven. Vaak plassen ze dan ook als het baasje niet thuis is. Door de stress kunnen ze de plas niet ophouden.

5. Markeren
Honden kunnen ook bewust plassen in huis. Vooral ongecastreerde reuen vertonen dit gedrag. De hond doet dit om zijn territorium af te bakenen. Het is dus natuurlijk gedrag.

Wat kunt u eraan doen?

Plassen in huis kan diverse oorzaken hebben. Als uw hond in huis plast, maar verder geen ziekte verschijnselen vertoont kan het een gedragsprobleem zijn. Uw dierenarts kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een gedragstherapeut hiervoor. Plast uw hond in huis en vertoont hij wel ziekteverschijnselen? Ga dan in elk geval naar de dierenarts.

  1. tip dierendokter

    Worden uw dierenarts kosten vergoed?

    Voorkom een hoge dierenartsrekening met een hondenverzekering. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button