Jeuk bij honden

Jeuk bij honden komt vaak voor. De jeuk kan zo erg zijn dat een hond zichzelf bijt, likt of overal tegenaan schuurt. De jeuk kan onder andere veroorzaakt worden door:

1. Vlooien
Vlooien is de meest voorkomende oorzaak van jeuk. De jeuk begint meestal bij de staart. Het speeksel van de vlo zorgt vaak voor de jeuk bij een hond. Dit speeksel irriteert de huid waardoor een hond gaat krabben en bijten. Door het krabben ontstaan er vaak korsten op de huid. Ook kan er sprake zijn van haaruitval.

2. Atopie
Een hond kan allergisch zijn voor bepaalde stoffen in de omgeving. Dit kunnen boompollen, stofmijten, bloemen, planten, huidschilfers, plotselinge kou of schoonmaakmiddelen zijn. We noemen deze vorm van allergie ook wel atopie. Bij atopie heeft een hond jeuk aan kop, poten, liezen en onder zijn staart.

3. Voedselallergie
Honden zijn soms allergisch voor bepaalde bestanddelen in voeding. Meestal is de hond allergisch voor een bepaald type dierlijk eiwit. De jeuk kan in dit geval ook gepaard gaan met overgeven of diarree.

4. Hotspot
Een hotspot ontstaat na een insectenbeet. Vooral met warm weer kan een hond hier last van krijgen. Het gebeten stukje huid ziet er vochtig uit en jeukt. Een hond kan zo heftig gaan krabben dat het plekje kan gaan etteren.

5. Schurft
Schurft kan worden veroorzaakt door de sarcoptesmijt. De mijt kruipt in de huid van de hond en graaft hier tunneltjes. Dit zorgt voor veel jeuk. Schurft komt vaak voor op oksels, buik, hakken en ellebogen.

Wat te doen bij jeuk?

In geval van vlooien kunt u uw hond ontvlooien. Een hotspot geneest vaak vanzelf mits een hond er niet aan blijft krabben. In alle overige gevallen is het goed om bij de dierenarts langs te gaan. Vaak blijft een hond namelijk krabben en bijten aan zijn huid. Hierdoor geneest de huid niet wat weer kan leiden tot huidontstekingen.

  1. tip dierendokter

    Worden uw dierenarts kosten vergoed?

    Voorkom een hoge dierenartsrekening met een hondenverzekering. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button