Niezen bij de hond

Honden die vaak niezen kunnen iets onder de leden hebben. Dit hoeft gelukkig niet altijd ernstig te zijn. De oorzaken van niezen kunnen zijn:

1. Blij of opgewonden zijn
Komt het baasje net binnen lopen of krijgt de hond iets lekkers? Dan kan het zijn dat de hond niest. Dit gebeurt puur uit blijdschap of opwinding. Niets erg dus!

2. Iets vreemd in de neus
Een hond snuffelt graag rond. Tijdens het snuffelen kunnen er kleine dingen zoals steentjes of splinters in de snuit belanden. De hondensnuit raakt vervolgens geïrriteerd of gaat jeuken. Door te niezen zal de hond proberen het vreemde voorwerp uit te niezen. Als dit niet lukt kan de snuit ontsteken. Ook kan er een snotneus ontstaan.

3. Neusontsteking
Schimmels, poliepen en bacteriën: allemaal kunnen ze een neusontsteking veroorzaken. De hond heeft niet alleen last van niesbuien, maar vindt het ook pijnlijk als u zijn neus aanraakt. In de neusopening kunnen zweertjes en korstjes voorkomen. Ook kan er bloed in de snot voorkomen en kan er sprake zijn van een ontkleuring van de neusvleugel. Dit laatste komt door pigmentverlies.

Naar de dierenarts?

Als het niezen gepaard gaat met andere vreemde symptomen ga dan naar de dierenarts. Doe dit ook als uw hond al lang en veel niest.

  1. tip dierendokter

    Voorkom een hoge dierenarts rekening!

    Verzeker uw hond tegen ziektekosten. Vergelijk hier de populairste hondenverzekeringen:
    hondenverzekeringen vergelijken button